Aspekty ekonomiczne.
Koszty
radiacyjnego utrwalania żywności w dużej mierze zależą od nakładów
przeznaczonych na budowę obiektu radiacyjnego. W zależności od typu źródła i
przeznaczenia kształtują się one na poziomie kilku mln USD. Natomiast
jednostkowy koszt napromienienia może być bardzo mały jeśli źródło
promieniowania jest maksymalnie wykorzystane, czyli oprócz żywności
napromieniowuje się w nim także inne produkty (sprzęt medyczny jednorazowego
użytku, kosmetyki itp.). Dane z wielu krajów potwierdzają tą zasadę.
W USA koszt
napromienienia 1 kg kurczaka wynosi 2 centy, przypraw – 6 centów, a owoców
cytrusowych 3-7 centów.
Dla krajów Trzeciego Świata, zwłaszcza ze strefy tropikalnej, metoda radiacyjnego utrwalania żywności może mieć niezwykle istotne znaczenie. Stosowanie tej metody przyczynia się redukcji strat żywności, a tym samym likwidacji stref głodu. Natomiast dokonywana w ten sposób higienizacja produktów – powoduje zmniejszenie liczby zatruć pokarmowych, a więc wpływa dodatnio na podniesienie poziomu zdrowotności mieszkańców tych krajów.