Zakres dawek dla różnych zastosowań napromieniowania produktów rolno – spożywczych.

 

Cel napromieniowania

Dawka [kGy]

Produkty

1.     Hamowanie kiełkowania

0,05 – 0,15

Ziemniaki, cebula, czosnek

2.     Zwalczanie szkodników i          pasożytów (dezynsekcja)

0,15 – 0,50

Ziarno zbożowe, warzywa strączkowe, suszone owoce

3.     Opóźnienie procesów fizjologicznych (np. dojrzewania)

0,50 – 1,0

Świeże warzywa i owoce

4.     Przedłużenie okresu przechowywania

1,0 – 3,0

Świeże ryby, truskawki, pieczarki, itd.

5.     Inaktywacja mikroorganizmów patogennych i powodujących psucie się żywności

1,0 – 7,0

Świeże i mrożone produkty morskie, świeży lub mrożony drób, mięso, pasze dla drobiu, itd.

6.     Obniżenie zawartości mikroorganizmów (wyjaławianie)

2,0 – 10,0

Przyprawy i zioła, preparaty białkowe i enzymatyczne, żelatyna, kazeina, glukoza, plazma krwi, guma arabska

 

Ponadto technologię radiacyjną można stosować do wyjaławiania i sterylizacji opakowań dla artykułów rolno – spożywczych i pasz oraz do zmiany barwy opakowań szklanych.

          Promieniowanie jonizujące pozwala na dekontaminację i dezynsekcję żywności, przedłuża okres jej przechowywania i pozwala na kontrolowanie czasu dojrzewania. Ważnym zastosowaniem jest dezynfekcja ziół, skażonych w trakcie wzrostu, zbierania i procesów przeróbki.

Zastosowanie wiązki elektronów z akceleratora znalazło szerokie zastosowania technologiczne. W Polsce funkcjonuje szereg instalacji badawczych, usługowych i produkcyjnych wyposażonych w akceleratory elektronów.

Budowa instalacji w EC Pomorzany spowoduje, że największa instalacja przemysłowa wyposażona w akceleratory o mocy 1,2 MW będzie działała w Polsce. Sprawi to, że będzie to jedna z nielicznych dziedzin technologii „high – tech”, w których kraj nasz osiągał przodującą rolę w świecie.




Powrót