Zakres dawek dla różnych zastosowań
napromieniowania produktów rolno – spożywczych.
Cel napromieniowania
|
Dawka [kGy]
|
Produkty
|
1. Hamowanie
kiełkowania |
0,05 – 0,15 |
Ziemniaki, cebula, czosnek |
2. Zwalczanie
szkodników i pasożytów
(dezynsekcja) |
0,15 – 0,50 |
Ziarno zbożowe, warzywa strączkowe, suszone owoce |
3. Opóźnienie
procesów fizjologicznych (np. dojrzewania) |
0,50 – 1,0 |
Świeże warzywa i owoce |
4. Przedłużenie
okresu przechowywania |
1,0 – 3,0 |
Świeże ryby, truskawki, pieczarki, itd. |
5. Inaktywacja
mikroorganizmów patogennych i powodujących psucie się żywności |
1,0 – 7,0 |
Świeże i mrożone produkty morskie, świeży lub mrożony drób,
mięso, pasze dla drobiu, itd. |
6. Obniżenie
zawartości mikroorganizmów (wyjaławianie) |
2,0 – 10,0 |
Przyprawy i zioła, preparaty białkowe i enzymatyczne,
żelatyna, kazeina, glukoza, plazma krwi, guma arabska |
Ponadto
technologię radiacyjną można stosować do wyjaławiania i sterylizacji opakowań
dla artykułów rolno – spożywczych i pasz oraz do zmiany barwy opakowań
szklanych.
Promieniowanie
jonizujące pozwala na dekontaminację i dezynsekcję żywności, przedłuża okres
jej przechowywania i pozwala na kontrolowanie czasu dojrzewania. Ważnym
zastosowaniem jest dezynfekcja ziół, skażonych w trakcie wzrostu, zbierania i
procesów przeróbki.
Zastosowanie wiązki elektronów z akceleratora znalazło
szerokie zastosowania technologiczne. W Polsce funkcjonuje szereg instalacji
badawczych, usługowych i produkcyjnych wyposażonych w akceleratory elektronów.
Budowa instalacji w EC Pomorzany spowoduje, że największa instalacja przemysłowa wyposażona w akceleratory o mocy 1,2 MW będzie działała w Polsce. Sprawi to, że będzie to jedna z nielicznych dziedzin technologii „high – tech”, w których kraj nasz osiągał przodującą rolę w świecie.