Zalety metody.
Czy żywność utrwalana radiacyjnie jest
zdrowa?
Podobnie jak
inne procesy utrwalające, również radiacja powoduje pewne zmiany chemiczne w
żywności. Ich rodzaj i zasięg zależą od chemicznego składu produktu, dawki
promieniowania, temperatury oraz dostępu światła i tlenu podczas procesu
napromieniania.
Pod wpływem promieniowania
jonizującego tworzą się m.in. wolne rodniki i zmniejsza się o 20-60 % zawartość
witamin A, B1, C i E. Trzeba jednak pamiętać, że podobne zmiany
zachodzą w żywności pod wpływem termicznej obróbki lub długotrwałego jej
przechowywania.
Obróbka radiacyjna, samodzielnie lub w połączeniu z
metodami konwencjonalnymi, posiada liczne zalety i daje unikalne korzyści jak
np.:
– wysoka
skuteczność niszczenia drobnoustrojów (zwalczanie pasożytów, grzybów
toksynotwórczych i bakterii chorobotwórczych – Salmonelli, Coli i
innych),
– znaczne
wydłużenie okresu świeżości żywności bez zmian jej jakości,
– eliminowanie
chemizacji żywności i pasz, czystość technologii – nie wprowadza się i nie wydziela
substancji toksycznych do środowiska i stanowi alternatywę dla metod
chemicznych (warto wiedzieć, że niektóre środki chemiczne – azotyny i azotany
mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy, a stosowany do higienizacji przypraw
bromek metylu niszczy ozon),
– proces obróbki
radiacyjnej produktów rolno – spożywczych można prowadzić w opakowaniach
finalnych (handlowych), zapobiegając wtórnemu skażeniu mikrobiologicznemu
(zastosowanie odpowiednich opakowań pozwala napromieniać żywność w różnych
warunkach, m.in. w atmosferze beztlenowej, w próżni i niskiej temperaturze.
Dobierając odpowiednio warunki w jakich dokonuje się proces napromieniania
można np. zmniejszyć straty witamin lub uniknąć niekorzystnych zmian smakowych
w produktach o dużej zawartości tłuszczów),
– oszczędności
wynikające ze zmniejszenia strat, poprawy higieny oraz ze stosowania
niskoenergetycznej technologii i małych kosztów obróbki w porównaniu do innych
metod przetwarzania jak ogrzewanie lub zamrażanie.
Żywność poddana obróbce radiacyjnej nie jest promieniotwórcza, ponieważ stosowane rodzaje i energie promieniowania zdecydowanie wykluczają taką możliwość.