Zgodnie z przepisami.
Na całym
świecie produkty spożywcze podlegają szczególnej kontroli. Komisja Kodeksu
Żywnościowego FAO i WHO opracowała normy i zaleciła znakowanie żywności
poddanej obróbce radiacyjnej. Międzynarodowy Komitet ds. Znakowania Żywności zatwierdził
specjalny znak, którym oznaczana jest żywność utrwalana tą metodą (patrz strona
główna).
Nie wymaga
oznakowania produkt (np. wędlina), do którego dodano radiacyjnie wyjałowione
przyprawy.
Międzynarodowa Grupa Konsultatywna ds. Radiacji żywności opracowała przepisy dot. Każdego obiektu radiacyjnego na świecie przeznaczonego do napromieniania żywności. W 29 krajach pracuje 58 takich urządzeń. Poszczególne kraje wprowadzają przepisy na mocy których dopuszcza się do spożycia produkty utrwalane radiacyjnie.
W Polsce we
Włochach k. Warszawy znajduje się pilotowa stacja radiacyjnego utrwalania
żywności.
Główny Inspektor Sanitarny wydał zezwolenie na utrwalanie metodą radiacyjną czosnku i cebuli (w celu zahamowania kiełkowania) oraz przypraw (w celu obniżenia zanieczyszczeń biologicznych). Zezwolenie określa również dawki promieniowania jakie mogą być w tych przypadkach stosowane. Natomiast – zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 31.05.1993 r. – każdy produkt utrwalany radiacyjnie i dopuszczony do handlu musi być opatrzony informacją „utrwalono radiacyjnie”.