Podstawa prawna.
Konwencjonalne
metody utrwalania żywności jak: suszenie, obróbka cieplna, zamrażanie, dodatek
środków chemicznych – coraz częściej są zastępowane przez technologię
radiacyjną. Szczególnie dodatek niektórych środków chemicznych (bromek metylu,
tlenek etylenu) okazał się szkodliwy dla człowieka i jest w wielu krajach
zakazywany.
Organizacja do Spraw Rolnictwa i
Wyżywienia FAO oraz Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaakceptowały zasady
wykorzystania technologii radiacyjnej dla zwiększenia zdrowotności żywności,
zmniejszenia jej strat oraz ułatwień w handlu artykułami spożywczymi. Norma
ogólna dla napromieniowanej żywności – jako standard światowy – opublikowana
jest w „Codex Alimentarius” tom XV, 1984.
Norma ta jest zaakceptowana przez
kraje członkowskie, w tym także Polskę
i jest podstawą do wydawania zezwoleń na napromieniowanie poszczególnych
produktów w zainteresowanych krajach.
Radiacyjna metoda utrwalania żywności stosowana jest w ponad 40 krajach i obejmuje więcej niż 50 produktów rolno – spożywczych i pasz, które mogą być poddane obróbce radiacyjnej i są dopuszczone do obrotu handlowego.