Trochę historii.

 

Radiacyjne utrwalanie żywności w poszczególnych krajach (dane z 1993 r.).

 

KRAJ

Z

I

E

M

N

I

A

K

I

C

E

B

U

L

A

C

Z

O

S

N

E

K

O

W

O

C

E

 

R

Ó

Ż

N

E

W

A

R

Z

Y

W

A

 

Ś

W

I

E

Ż

E

Ż

Y

W

N

O

Ś

Ć

 

S

U

S

Z

O

N

A

Ż

Y

W

N

O

Ś

Ć

 

M

R

O

Ż

O

N

A

P

R

Z

Y

P

R

A

W

Y

 

I

 

Z

I

O

Ł

A

Z

B

O

Ż

A

P

R

Z

E

T

W

O

R

Y

 

M

L

E

C

Z

N

E

D

R

Ó

B

P

R

O

D

U

K

T

Y

 

R

Ó

Ż

N

E

 

 

Liczba obiektów radiacyjnych

 

 

 

Algieria

·

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Argentyna

 

·

 

 

 

 

 

·

 

 

 

·

1

Bangladesz

·

·

 

 

 

·

·

 

 

 

 

·

1

Belgia

 

 

 

 

 

·

·

·

 

 

 

·

1

Brazylia

 

 

 

·

 

·

 

·

·

 

 

·

1

Chile

 

·

 

 

 

·

 

·

 

 

 

 

1

Chiny

·

·

·

·

·

·

 

·

 

 

 

 

10

Chorwacja

 

 

 

 

 

 

·

·

·

·

 

 

1

Filipiny

 

·

·

 

 

 

 

 

 

 

 

·

1

Francja

 

 

 

·

·

 

 

·

 

·

·

·

8

Holandia

 

 

 

 

·

 

·

·

 

 

·

 

1

Indie

 

·

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

2

Indonezja

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

2

Iran

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

1

Izrael

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

·

1

Japonia

·

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Jugosławia

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

1

Kanada

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

1

Korea Pd.

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

·

1

Meksyk

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

·

1

Norwegia

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

1

Polska

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

 

1

Pd. Afryka

·

 

 

·

 

 

 

·

 

 

 

·

6

Tajlandia

 

 

 

·

 

 

 

·

 

 

 

·

2

Ukraina

 

 

 

 

 

 

 

 

·

 

 

 

1

USA

 

 

 

·

 

 

·

·

 

 

·

 

6

Wielka Brytania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·

1

Węgry

 

 

 

 

 

·

 

·

 

 

 

·

1

Wietnam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·

1

 

5

6

2

6

3

6

5

22

3

2

3

14

58

 

Pierwsze pomysły, aby zastosować promieniowanie jonizujące do utrzymania dobrej jakości żywności pojawiły się na początku naszego wieku. Nie doczekały się jednak realizacji, ponieważ nie dysponowano w tym czasie odpowiednio silnymi źródłami promieniowania. Nadal jednak w wielu krajach prowadzono badania, które miały dać odpowiedź: czy napromieniona żywność jest bezpieczna pod względem radiologicznym, toksykologicznym, bakteriologicznym i czy pod wpływem promieniowania nie traci wartości odżywczych.

Okazało się, że żywność utrwalana radiacyjnie nie jest toksyczna, radioaktywna, rakotwórcza ani mutagenna. Stwierdzono również, że napromienianie żywności nie zmienia wartości odżywczej jej podstawowych składników: węglowodanów, białek i tłuszczów.

Uzyskane wyniki stanowiły podstawę do ustanowienia aktów prawnych o zasięgu międzynarodowym oraz w poszczególnych krajach. Obecnie 40 krajów wprowadziło uregulowania prawne określające warunki radiacyjnego utrwalania żywności. 29 krajów posiada urządzenia do napromieniania żywności, a 6 kolejnych – buduje lub planuje budowę takich urządzeń.

Należy się spodziewać, że w latach dziewięćdziesiątych nastąpi rozszerzenie międzynarodowego handlu żywnością utrwalaną radiacyjnie.




Powrót