Techniki radiacyjnego utrwalania żywności podobnie
jak każda inna metoda posiada zalety i wady.
W efekcie wieloletnich badań prowadzonych nad tym zagadnieniem
ustalono, że podstawowymi zaletami konserwacji
żywności z wykorzystaniem promieniowania jonizującego są:
- stosunkowo duża prostota i skuteczność metody dezynsekcji
- technologia procesu jest dobrze opracowana i znane są liczne
dane o wpływie napromieniowania na szkodniki
- czas zabiegu jest stosunkowo krótki
- zabieg dezynsekcji nie zalezy od temperatury, a więc mogą
być tą metodą wyjaławiane produkty wrażliwe na wysoką temperaturę
- pozwala na eliminowanie chemizacji żywności i pasz
- szkodniki nie tworzą ras odpornych
- szkodniki po zabiegu na ogół nie czynią dalszych szkód
- stosunkowo wysoka przenikliwość promieniowania gamma pozwala
na napromieniowywanie produktów opakowanych (opakowanie zabezpiecza produkt
przed ewentualną wtórną infekcją)
- proces może być prowadzony w sposób ciągły (wymaga to zastosowania
odpowiednich taśmociągów)
- zabieg powoduje stosunkowo niewielkie zmiany chemiczne w
napromieniowanym materiale
Rys 5 Owoce mango utrwalane dwoma metodami
|
|
- czasem jest to jedyna skuteczna metoda dezynsekcji
np. larwy ryjkowca Sternochetus mangiferae, żerujące głeboko
w pestce mango można zniszczyć tylko promieniowaniem jonizującym [12]
|
Należy także zauważyć, że metoda radiacyjnego
utrwalania żywności może mieć niezwykle istotne znaczenie dla krajów Trzeciego
Świata (złaszcza strefy tropikalnej). Pozwala ona bowiem na znaczne obniżenie
strat żywności, a co za tym idzie likwidacji stref głodu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że higienizacja
produktów żywnościowych przyczynia się do zmniejszenie liczby zatruć pokarmowych,
pozytywnie wpływa na podniesienie poziomu zdrowotności mieszkańców tych krajów.
Jednaże technika radiacyjnego utrwalania żywności nie pozbawiona
jest też wad. Wśród najbardziej istotnych
można wymienić następujące:
- część społeczeństwa boi się wszystkiego co kojarzy się z
promieniotwórczością i dlatego napromieniowane produkty nie są powszechnie
akceptowane (badania jednak wskazują
że sytucja ta ulega stopniowo poprawie)
- wysoki koszt wybudowania irradiatora oraz koszt transportu
żywności do takiej stacji napromieniowania
- śmiertelność szkodników nie jest natychmiastowa
- żywność po zabiegu może powtórnie ulec porażeniu przez szkodniki