Szacuje się, że łącznie w skali światowej obróbce radiacyjnej jak dotąd poddano około 1 Mt produktów spożywczych, a roczny obrót w handlu międzynarodowym w ten sposób utrwalaną żywnością ocenia się na blisko 450 tyś. ton.

Rys 4 Zmiany w bezwarunkowej akceptacji napromieniowywania przynajmniej jednego typu produktów spożywczych w różnych rejonach Świata.

 

Jak widać na wykresie generalnie na świecie wzrasta akceptacja dla technik radiacyjnej higienizacji i konserwacji żywności.

Wśród państw Unii Europejskiej obecnie w kilku istnieją bardzo szczegółowe listy dopuszczonych do obróbki radiacyjnej produktów (m.in. w Belgii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii). Należy dodać, iż produkty utrwalane radiacyjnie są opatrzone specjalną etykietą.

 

W 2003 roku licencję na napromieniowywanie żywności dla celów handlowych posiadało około 100 ośrodków na całym świecie, między innymi w Chinach (15), Francji (5) i USA (17).

Najczęściej obróbce radiacyjnej poddawane są przyprawy i zioła, jednak w wielu krajach poddaje sie temu procesowi również inne produkty spożywcze takie, jak: drób, ryby, krewetki i inne owoce morza, warzywa i owoce świeże (truskawki, owoce jagodowe) i suszone, ziarno kakaowe, ryż, pszenica, dania mrożone, masy jajeczne. Poniższa tabela prezentuje produkty dopuszczone do obróbki radiacyjnej tylko w wybranych krajach świata. (Pełna lista krajów, produktów wraz z dokładnym podaniem maksymalnej dawki promieniowania dla danej klasy produktu, wymaganym stopniem czystości oraz datą dopuszczenia produktu do higienizacji radiacyjnej dostępna jest na stronie Międzynarodowej Grupy Konsultingowej w Sprawie Obróbki Radiacyjnej Żywności )

 

Kraj
Produkty
Argentyna
suszone owoce (figi, morele), grzyby, czosnek, cebula, ziemniaki, ryż, przyprawy, suszone warzywa, truskawki, szparagi
Australia
m. in. mango, papaja, zioła, przyprawy
Austria
zioła, przyprawy, suszone warzywa
Bangladesz
fasola i inne warzywa straczkowe, drób, ryby i przetwory rybne, żabie udka, mango, cebula, papaja, ziemniaki, ryż, przyprawy, pszenica i produkty mączne,
Belgia
mrożone żabie udka i krewetki, drób, czosnek, zioła, cebula, przyprawy, suszone warzywa
Brazylia
przyprawy, suszone warzywa, zioła, fasola, świeże i suszone owoce
Kanada
przyprawy
Chile
przyprawy, suszone warzywa, cebula, ziemniaki, mięso drobiowe
Chiny
przyprawy, owoce sezonowe, czosnek, jabłka, ziemniaki, pomidory
Costa Rica
przyprawy, suszona wołowina
Kuba
ziemniaki, cebula, fasola
Republika Czeska
przyprawy
Dania
przyprawy, suszone zioła
Francja
przyprawy, warzywa, drób, suszone owoce, mrożone żabie udka
Niemcy
przyprawy
Węgry
przyprawy, cebula
Indie
przyprawy, cebula, ziemniaki
Indonezja
przyprawy, ryż
Iran
przyprawy, suszone owoce, orzechy
Izrael
przyprawy
Włochy
przyprawy
Japonia
ziemniaki
Korea
przyprawy
Meksyk
przyprawy i suche dodatki do żywności
Norwegia
przyprawy
Polska
przyprawy
Republika Południowej Afryki
przyprawy, suszone owoce
Hiszpania
przyprawy, suszone zioła
Tajlandia
cebula, przyprawy
USA
przyprawy, drób, owoce
Wietnam
przyprawy, suszone zioła
Jugosławia
przyprawy
Malezja
przyprawy, suszone zioła
Peru
przyprawy, karma dla zwierząt

Tabela 2: Produkty dopuszczone do obróbki radiacyjnej w wybranych krajach świata. [14]