Szacuje się, że łącznie w skali światowej obróbce radiacyjnej jak dotąd poddano około 1 Mt produktów spożywczych, a roczny obrót w handlu międzynarodowym w ten sposób utrwalaną żywnością ocenia się na blisko 450 tyś. ton.
Rys 4 Zmiany w bezwarunkowej akceptacji napromieniowywania przynajmniej jednego typu produktów spożywczych w różnych rejonach Świata. |
Jak widać na wykresie generalnie na świecie wzrasta akceptacja dla technik radiacyjnej higienizacji i konserwacji żywności. Wśród państw Unii Europejskiej obecnie w kilku istnieją bardzo szczegółowe listy dopuszczonych do obróbki radiacyjnej produktów (m.in. w Belgii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii). Należy dodać, iż produkty utrwalane radiacyjnie są opatrzone specjalną etykietą. |
W 2003 roku licencję na napromieniowywanie żywności dla celów handlowych posiadało około 100 ośrodków na całym świecie, między innymi w Chinach (15), Francji (5) i USA (17).
Najczęściej obróbce radiacyjnej poddawane są przyprawy i zioła, jednak w wielu krajach poddaje sie temu procesowi również inne produkty spożywcze takie, jak: drób, ryby, krewetki i inne owoce morza, warzywa i owoce świeże (truskawki, owoce jagodowe) i suszone, ziarno kakaowe, ryż, pszenica, dania mrożone, masy jajeczne. Poniższa tabela prezentuje produkty dopuszczone do obróbki radiacyjnej tylko w wybranych krajach świata. (Pełna lista krajów, produktów wraz z dokładnym podaniem maksymalnej dawki promieniowania dla danej klasy produktu, wymaganym stopniem czystości oraz datą dopuszczenia produktu do higienizacji radiacyjnej dostępna jest na stronie Międzynarodowej Grupy Konsultingowej w Sprawie Obróbki Radiacyjnej Żywności )
Kraj |
Produkty |
Argentyna |
suszone owoce (figi, morele), grzyby, czosnek, cebula,
ziemniaki, ryż, przyprawy, suszone warzywa, truskawki, szparagi |
Australia |
m. in. mango, papaja, zioła, przyprawy |
Austria |
zioła, przyprawy, suszone warzywa |
Bangladesz |
fasola i inne warzywa straczkowe, drób, ryby i przetwory
rybne, żabie udka, mango, cebula, papaja, ziemniaki, ryż, przyprawy, pszenica
i produkty mączne, |
Belgia |
mrożone żabie udka i krewetki, drób, czosnek, zioła,
cebula, przyprawy, suszone warzywa |
Brazylia |
przyprawy, suszone warzywa, zioła, fasola, świeże
i suszone owoce |
Kanada |
przyprawy |
Chile |
przyprawy, suszone warzywa, cebula, ziemniaki, mięso
drobiowe |
Chiny |
przyprawy, owoce sezonowe, czosnek, jabłka, ziemniaki,
pomidory |
Costa Rica |
przyprawy, suszona wołowina |
Kuba |
ziemniaki, cebula, fasola |
Republika Czeska |
przyprawy |
Dania |
przyprawy, suszone zioła |
Francja |
przyprawy, warzywa, drób, suszone owoce, mrożone żabie
udka |
Niemcy |
przyprawy |
Węgry |
przyprawy, cebula |
Indie |
przyprawy, cebula, ziemniaki |
Indonezja |
przyprawy, ryż |
Iran |
przyprawy, suszone owoce, orzechy |
Izrael |
przyprawy |
Włochy |
przyprawy |
Japonia |
ziemniaki |
Korea |
przyprawy |
Meksyk |
przyprawy i suche dodatki do żywności |
Norwegia |
przyprawy |
Polska |
przyprawy |
Republika Południowej Afryki |
przyprawy, suszone owoce |
Hiszpania |
przyprawy, suszone zioła |
Tajlandia |
cebula, przyprawy |
USA |
przyprawy, drób, owoce |
Wietnam |
przyprawy, suszone zioła |
Jugosławia |
przyprawy |
Malezja |
przyprawy, suszone zioła |
Peru |
przyprawy, karma dla zwierząt |
Tabela 2: Produkty dopuszczone do obróbki radiacyjnej w wybranych krajach świata. [14]