W latach 1984 - 1997 przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych a także badania wielu krajach Europy (m. in. we Francji, Włoszech, Polsce) i Świata (m. in. w Korei, Indonezji, Republice Południowej Afryki) badania mające na celu sprawdzenie stosunku społeczeństwa do żywności konserwowanej promieniowaniem jonizującym.

W Polsce badania takie przeprowadzono w latach 80 - tych w dwóch miastach. Najpierw przez 9 miesięcy przechowywano 4 t cebuli i 3 t ziemniaków w niekontrolowanych warunkach. Następnie produkty te wystawione zostały w specjalnie oznakowanych stoiskach w sklepach. Klienci mogli dowolnie wybierać produkty (kupować lub tylko oglądać), zadawać pytania dotyczące bezpieczeństwa i wartości odżywczych takiej żywności oraz innych zagadnień związanych z techniką radicyjnego utrwalania żywności.

Konsumenci proszeni również byli o dokonanie oceny tych warzyw. Okazało się że aż 97% respondentów oceniało wystawione produkty pozytywnie, a zapytani czy kupili by je jeszcze raz odpowiadali że TAK.

Podobne wyniki badań uzyskano również w innych krajach w których przeprowadzono ten eksperyment [14].