Ocena fragmentacji DNA próbą kometkową

Zdawałoby się, że metoda mikroskopowego badania destrukcji DNA w wyniku działania promieniowania jonizującego w pojedynczych komórkach wydzielonych z żywności, mogłaby mieć zastosowanie w odniesieniu do wszystkich produktów zawierających DNA. Jednak w rzeczywistości problemem jest wyizolowanie pojedynczych, komórek w taki sposób, aby ich nie uszkodzić. Dotychczas z powodzeniem udaje się ten zabieg przeprowadzić tylko dla niektórych produktów takich, jak: mięso, ryby, wybrane owoce i warzywa.

Ogólna idea metody polega na obserwacjach mikroskopowych w kierunku znalezienia tzw "komet", bedących obrazem komórek, których fragmenty spiral DNA pod wpływem promieniowania jonizującego wydostały się poza komórkę. Jeżeli w badanej próbce nie stwiedza się obecności "komet" to produkt ten nie był wcześniej napromieniowany. Gdy jednak widoczne są tak zmienione komórki to należy przeprowadzić dodatkowe badania inną metodą, ponieważ podobne efekty wywołują poza promieniowaniem jonizującym np. złe warunki przechowywania żywności.